JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

Evigtgrønne Epsilon In Malaysian Pale.

DK - edgar froeseOprettet af Jacob Pertou tor, maj 13, 2010 14:09


Den oprindelige CD udgave af Epsilon In Malaysian Pale hører til blandt de sjældneste CD'er i min samling. Den er givetvis ikke trykt i mange tusinde eksemplarer, og har været ude af print i noget der ligner 20 år. Albummets musikalske kvaliteter og tropiske undertoner, har gjort det til lidt af en fan-favorit. På trods af dens ret mudrede lyd.

Det tog dog et par genveje før jeg endelig fik hold på CD versionen fra 1990, der for mig at se er den bedste version.

Jeg havde hørt et par uddrag på diverse opsamlinger med Edgar Froese, og kunne i 2005 købe genindspilningen/remixet til TD's koncert i London. Fint nok, men ikke det oprindelige album, for genindspilningen lider også lidt under irriterende glitches.

Så var jeg så heldig at få et kassettebånd optaget fra LP'en, hvor hastigheden var speedet så meget op at det ellers så korte album var kortet af med et par minutter. Dette bånd konverterede jeg til CDR, og fandt senere via tvivlsomme kanaler albummet som MP3, og fik det forhenvæende kassettebånds-rip erstattet på en ny CDR - nu med cover.

Da jeg begyndte at få øjnene op for eBay, måtte jeg selvfølgelig også søge efter Epsilon In Malaysian Pale. LP'en var til betale sig fra, men når CD'en dukkede op, ja så måtte jeg melde pas. En uges tid senere dukkede et meget flot vinyl eksemplar op i min postkasse. Men da nålen ramte rillen var der mere enerverende støj end smuk musik. Hmmm.

Eftersom jeg ikke var villig til punge ud for CD'en udgaven, som jeg aldrig havde råd til de få gange den var på eBay, fandt jeg på GEMM.com en russisk bootleg udgave til 10 $ inklusiv levering. Fantastisk. Den købte jeg med det samme, uden at vide hvordan cover eller lydkvalitet ville tage sig ud.

Heldigvis var det ikke så ringe endda. Coveret var baseret på CD udgaven, hvor spor af 'Virgin Records' var blevet retoucheret væk, og lyden var fin, omend lidt MP3 agtig. Derfor blev min hjemmebrændte CDR, med cover, sendt til min gode ven Dennis.

Et par måneder senere, besøgte jeg GEMM igen. Her var der søreme en sælger der tilbød den originale Virgin CDV2040 til den pebrede sum af 700 danske kroner. Jeg følte lidt at det var nu eller aldrig, så jeg gjorde et impulskøb jeg ikke har fortrudt.

Dennis ringede et par dage senere og fortalte at han havde hørt et album fire gange inden for det sidste døgn, og jeg skulle gætte hvad det var. Det kunne jeg ikke, men det var altså den CDR jeg sendte ham. Han var ret begejstret - også for de anekdoter jeg kunne tilføje om albummet: at det var indspillet på tre dage, og var David Bowie's favoritalbum, og indirekte grunden til at han flyttede til Berlin i 1975. Umiddelbart bagefter ville Dennis lytte til Rubycon, og han blev helt ekstatisk da han opdagede at han havde CD'en, eftersom hans pladespiller ikke var tilsluttet.

Jeg lytter næsten ikke til Tangerine Dream for tiden, men Epsilon In Malaysian Pale har en næsten terapeutisk virkning på mig. De svævende og blæsende, men meget rolige og æteriske klange har jeg svært ved at slippe. Lidt ligesom Dennis har haft det. Selvom der er indlysende referencer til Tangerine Dream, er albummet også ret enestående.

Angående prisen på den originale CD, så er det værd at overveje om 7, 10 eller 15 andre tilfældige albums kan gøre det ud for de vidunderlige 35 minutter på Epsilon In Malaysian Pale på CD. Det er i hvert fald min holdning!