JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

"Ikke bestået" // Greg Allen: Klaus Schulze - Electronic Music Legend

DK - klaus schulzeOprettet af Jacob Pertou tir, august 10, 2010 20:06

Med et intensivt promotionarbejde for at udbrede kendskabet, og ikke mindst salget, af denne bog om Klaus Schulze, bed jeg selv på krogen, for et års tid siden.

Prisen syntes rimelig, selvom jeg endte med at betale 200 kr. oven i hatten, da bogen blev midlertidigt konfiskeret af toldmyndighederne.

Jeg burde have taget dette som et tegn eller et varsel, og ladet bogen ligge i tolden. For den var bestemt ikke de 200 kr. ekstra værd.

Mit første indtryk var positivt. Jeg bladrede i en bog der dækkede hele Klaus Schulzes diskografi, og det så mildest talt lovende ud, på trods af ”gør-det-selv” æstetikken.

De første afsnit omhandler Klaus Schulzes instrumenter og diverse interviews. I bund og grund fatter jeg ikke en døjt af hvad diverse synthesizere er i stand til, rent teknisk. Interviewene er bogens eneste formildende omstændighed, hvorimod selve ”kernen” af bogen er anmeldelserne.

Allerede halvvejs inde i beskrivelsen af Irrlicht var jeg hægtet af. Sproget var dræbende!

Overvejende mangler alle anmeldelserne baggrundsinfo, personlige anekdoter og er præget af et kedeligt, obducerende og klinisk sprog. Selv for kendere af de beskrevne værker, bliver det for abstrakt, knastørt og indforstået ud i det ekstreme.

Uden musikken spillende i baggrunden fremstår det som ren teoretiseren. Og når en CD med Klaus Schulze sjældent varer under 75 minutter, er der, som forfatter, tid til at nedfælde lange, uinteressante ørkenvandringer.

For at kompensere for den manglende evne til at fænge læseren, lånes der uddrag, der er sakset fra andre, mere spændende anmeldelser, hentet fra internettet, til at indlede - stort set - hvert eneste kapitel/anmeldelse. Helt uacceptabelt består kapitlet om Megatone, alene af følgende afsnit:

”Allmusic.com rates Megatone two stars out of five, with no review included.”

Hvad skal jeg bruge denne overspringshandling af en unødvendig information til?

Indrømmet, man skal være noget af et sprogligt geni, hvis man skal underholde stolpe op, stolpe ned, om Klaus Schulzes næsten statiske musik. Meget få er i stand til dette. Jeg selv tvivler på min evne desangående, og har derfor ikke givet mig i kast med mange Klaus Schulze anmeldelser. Søg efter Klaus Schulze på www.geiger.dk, hvor Jannik Juhl Christensen og Ras Bolding, på forbilledlig vis, veksler den sublime musik til et ligeså ekvilibristisk sprog.

Jeg vil gerne undskylde, hvis jeg selv har forfaldet til kedelige, og langtrukne gennemgange af de musikalske passager i mine anmeldelser. I det mindste tager jeg ikke penge for mit produkt. Klaus Schulze – Electronic Music Legend havde været harmløs i blogosfæren, men er slet ikke det papir værd, den er trykt på.

  • Kommentarer(3)//tangerinedream.pertou.dk/#post1068