JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

Tangerine Leaves Volume 10 & 11 - London Shepherd's Bush Empire, England 30th November 1996. 8/10

DK - trees og leavesOprettet af Jacob Pertou tor, september 04, 2008 18:18

Følgende uddrag er en koncertrapport af Kent Eskildsen fra TD-biografien "30 Years Of Dreaming". Her oversat til dansk:

"Den 30. november 1996, var den første mulighed i seks år for at se Tangerine Dream live i Europa. Bandet havde netop underskrevet en pladekontrakt med Castle Communication, og for at promovere deres første udgivelse - Goblins Club - på deres nye label, var der arrangeret en koncert på Shepherd's Bush Empire Theatre i London.
Blandt fans, viste det sig at blive en international begivenhed, og fans kom fra hele verden. Nogle danske venner og jeg tog et par dage fri, og rejste med fly mod London.
Nå, hvordan var det så at være vidne til din første Tangerine Dream koncert efter have fulgt dem nøje, i mere end 20 år?
For det første, må jeg sige, at det foregik i en meget positiv atmosfære - og det både før og bagefter selve koncerten. På internettet havde fans arrangeret at mødes før showet på en lille pub, nær Shepherd's Bush Empire Theatre. På pubben, talte alle ivrigt om vores fælles adresse, adresser blev udvekslet, og så videre.
Ved indgangen til Shepherd's Bush Empire Theatre, var der i følge traditionen, en masse forskelligt merchandise til salg, og blandt andre ting, kunne man købe Limited Edition cd'er; og til denne enkeltstående koncert, havde Tangerine Dream udgivet en cd, i 2000 nummerede eksemplarer, med titlen Shepherd's Bush. Det var meningen at den eksklusivt skulle sælges til koncerten, men dukkede senere op andre steder. Cd'en indeholdt to spor, og det første var overraskende nok en coverversion af den klassiske Lennon & McCartney melodi "Eleanor Rigby"! Det andet spor, "Thief Yang and the Tangram Seal", er en meget upbeat genindspilning af stykker fra Tangram og Thief.
Publikummet til koncerten - næsten 2000 mennesker, fra meget forskellige aldersgrupper syntes at repræsentere en bred spændvidde af folk, og ikke bare det ordinære, unge, rockkoncert publikum - fandt deres pladser, og klokken lidt over otte, faldt det store, sorte tæppe, som havde skjult scenen indtil nu, og koncerten gik i gang.
Hele første sæt var en blanding af ældre stykker sammensat med nye broer, til at forme et langt stykke. Musikken var mestendels fra firserne, men et af højdepunkterne var en version af den klassiske Stratosfear, som også kan findes på "Tyranny of Beauty", med titlen "Stratosfear 1995". Dette sæt var akkompagneret af et traditionelt lys- og lasershow.
Den anden del af showet startede ud med en pianosolo af Edgar Froese. Han spillede/improviserede sig gennem velkendte Tangerine Dream temaer, og senere tog Linda Spa over på pianoet og fortsatte i en mere klassisk stil. Resten af det andet sæt var mest musik fra de nyeste albums i en meget "Dream-Mixes-agtig" stil og meget rytmisk. Der var plads nok til Linda Spas Sax og de to guitarister, Mark Hornby and Gerald Gradwohl. Bagved musikerne, blev filmklip og animeret computergrafik vist på en storskærm. Nogle af uddragene var fra den nyeste video - The Video Dream Mixes.
Et andet højdepunkt til koncerten var - at dømme udfra publikummets jublen - en af Edgar Froeses klassiske guitarsoli, i det første ekstranummer, Hamlet.
Koncerten blev rundet af med yderligere to ekstranumre, som var "Thief Yang and the Tangram Seal" og "Eleanor Rigby" - begge fra cd-singlen, Shepherd's Bush. Så samlede Edgar Froese en mikrofon op, takkede publikum for at komme og udtrykte sin taknemmelighed til John Peel; "Uden John Peel, havde Tangerine Dreams langvarige eventyr udi elektronisk musik været en umulighed".
Efter koncerten havde nogle af os en mulighed for at snakke med bandet. Så tog vi tilbage til hotellet på den anden side af London og fik et par timers søvn, før vi tog et tidligt fly tilbage til Danmark.
For dem som ikke havde muligheden for at tage til London, var det meningen at der skulle være en direkte transmission - både lyd og levende billede - på internettet, men grundet tekniske vanskeligheder, virkede projektet ikke efter planen, blev koncerten ikke desto mindre optaget, og et par dage senere, var det muligt at høre en genudsendelse via Real Audio - lydkvaliteten var dog ikke ligefrem Hi-Fi...
Koncerten på Shepherd's Bush Empire Theatre skulle blive den sidste for Linda Spa som medlem af Tangerine Dream, og bandet (det er Edgar og Jerome!) proklamerede at de i fremtiden, ville arbejde med forskellige musikere og gæster fra projekt til projekt, istedet for et regulært band."

Ja, Linda Spa er her i 2005 nærmest permanent medlem igen. Til stor fortrydelse eller glæde blandt fans, alt afhængigt hvordan ens musikalske præferencer er.
Koordinatorerne af Tangerine Leaves-projektet har dog valgt ikke tage udgangspunkt i førnævnte webcast, men en publikums-DAT-optagelse, som har en acceptabel lydkvalitet, og ikke meget mere, for publikum er til tider ret støjende.
Som bonus får vi foruden, soundcheckoptagelser af Thief Yang and the Tangram Seal og Eleanor Rigby, lange uddrag af diverse numre fra koncerten i fremragende FM-lydkvalitet, sendt på den tyske radiokanal Radio Eins i programmet Elektro Beats, som TD ofte har gæstet og medbragt eksklusive koncertuddrag. Mange af dem, kan høres på den dobbelte opsamling TT vol. 36: Assorted Secrets, inklusive dem, som også findes her.
Shepherd's Bush koncerten blev den eneste i 1996, men store dele af sætlisten gik igen, da Edgar og Jerome, sammen med guitaristen Zlatko Perica, og perkussionisten Emil Hachfeld, tog på europatour i 1997.