JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

Volume 17 - East Berlin Palast der Republik, Germany 31st January 1980. 9/10

DK - tangerine tree IIIOprettet af Jacob Pertou tor, september 04, 2008 22:16

Denne koncert blev optaget den 31. januar 1980 i DDR, og var en legendarisk begivenhed, eftersom Tangerine Dream var det første vesteuropæiske band, til at spille i DDR. Efter lang tids tovtrækkeri, gav myndighederne dem lov at give koncert, da de mente at de ikke havde noget politisk budskab, eftersom de var et instrumentalt band.
Denne betragtning finder jeg forkert. Jeg anser det for at være politisk, af et band fra Vest-Berlin, kæmper en lang og sej kamp, for at spille et par kilometer østpå, for rock-hungrende folk.
Billetter til koncerten røg hurtigt på det sorte marked, til vanvittige priser. Efterspørgslen var stor, og mange stod udenfor og ventede på at komme ind. Tangerine Dream valgte dog først at spille, da resten blev lukket ind.
Om det er helt korrekt ved jeg ikke, men det er god historie, der beviser at de ikke er et apolitisk band. Og mon ikke de hvide klæder, som scenen var overdænget med, havde en eller anden form for symbolik, f.eks. fred?
Tangerine Dream spillede to koncerter den dag. En om eftermiddagen og en om aftenen. Denne fan-udgivelse, tager udgangspunkt i en optagelse, der blev sendt i Østtysk radio.
Det musik der bliver præsenteret på denne optagelse er meget anarkistisk, og af en meget improviseret, 70'er-agtig natur.
Det helt nye medlem Johannnes Schmoelling har altså ikke rigtig fået sat sit tydelige præg på gruppens lyd endnu. Han har senere udtalt, han ikke var klar til sådan en stor koncert på dette tidspunkt.
Set Two, som minder om albummet Quichotte/Pergamon, starter med en flot pianosolo, spillet af Johannes Schmoelling. Denne solo har mange små temaer fra Tangram. Senere hen hører vi en pulserende synth, der uden tvivl også er hentet fra Tangram, men ellers består nummeret helt og holdent af nyt materiale/improvisationer, på en meget 70'er-agtig måde. Dette beviser hvor fremragende et liveband Tangerine Dream var dengang. Hver koncert var noget specielt.
Efter et klimaks, 23 minutter inde i nummeret, bliver der trådt psykedeliske vande, i noget der minder om det flippede stykke fra Tangram set 2. Da et par sequencere endelig tager over, kører de i lang tid
For en kort bemærkning tager Edgar sin guitar frem, blot for at blive afløst af eksplosive synth-soli. Væsentlig anderledes end Quichotte Part 2, hvor guitaren var det primære instrument.
Ekstranummeret er mere af den anarkistiske skuffe, og markerer en afslutning på 70'erne!
Selvom du har Quichotte/Pergamon (Set Two), og måske Staatsgrenze West (Set One), så giver denne udgivelse det bedste indtryk fra d. 31. januar 1980, i virkelig god lydkvalitet.

  • Kommentarer(0)//tangerinedream.pertou.dk/#post217