JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

Encore, 1977. 9/10

DK - 1970-1979Oprettet af Jacob Pertou lør, september 06, 2008 01:53
Blog Image
Encore er optaget under TD's turné i USA i 1977 og indeholder fire numre, fordelt på fire sider. Som Tangerine Dream er kendt for, er deres live-koncerter noget specielt, og liveplader med Tangerine Dream er altid garanti for kvalitet. Som man kan høre på pladen var turnéen godt besøgt. Dog skulle dette blive Peter Baumanns sidste album med Tangerine Dream.
Encore er et glimrende og mere troværdigt livedokument end Ricochet er, for hvis man hører The Bootleg Box Set Vol. 2 spillede TD den stil, som er repræsenteret på Encore fra 1976-1978.
Cherokee Lane er et glimrende nummer, med smukke sequences og melodier, og publikum og jeg elsker det! Dette nummer alle koncerterne på deres Nordamerika turné, men der var alligevel plads til improvisationer.
Pladens højdepunkt er Monolight, der starter med noget smukt spillet klassiskt klaver, der går over i klavertemaet fra Ricochet Part 1. Dette bliver afbrudt af elektronisk percussion med masser af rumklang for at glide over i Tangerine Dreams mest Kraftwerk-agtige og sørgmodige øjeblik nogensinde. En meget spinkel trommemaskine lægger et beat. Faktisk er den del af "Monolight" meget naiv, men blandet sammen med den triste melodi, er resultatet helt perfekt, og uden tvivl albummets højdepunkt. Denne del dør ud, og den elektroniske percussion vender tilbage, for igen at blive afløst af en hurtig sequencer, og Edgar tøver ikke med at bruge sin mellotron. (Mellotron-æraen er snart slut).
Der bliver spillet temaer fra pladerne Sorcerer og Stratosfear henover den stadigt pulserende sequencer, og nummeret afsluttes på samme måde som Invisible Limits fra Stratosfear.
Majestætisk!
Der har på forummet på Tangerine Dreams homepage været meget snak om hvorvidt liveplader var live, og hvad der var indspillet i studiet. Der er er ingen tvivl om at de overdubber bagefter, men dette nummer der lyder meget sammenklippet og efterbehandlet, kunne de faktisk gennemføre live. En næsten identisk version findes på The Bootleg Box Set Vol. 2.
I Coldwater Canyon improviserer Edgar på sin guitar, hvor resten af bandet agerer backing. Nummeret er stærkt Hendrix-inspireret, og så vidt jeg ved synes mange fans det ikke er et godt nummer. Jeg synes det er udemærket, dog en anelse for langt. Jeg kan dog godt røbe at det er albummets dårligste nummer, men dårligt er det ikke, det blegner bare i forhold til Monolight og Cherokee Lane.
Desert Dream indeholder fragmenter fra Oedipus Tyrannos. Et stykke som Tangerine Dream lavede musik til i tiden omkring Phaedra. Musikken er skiftevis avantgardistisk og uhyggelig i sin atmosfære, skiftevis melodisk smuk. Det sidste minut er nummerets højdepunkt, men slutter desværre for tidligt.
Encore er et glimrende livealbum, men kan altså ikke komme op hvad bandet tidligere har præsteret. Heldigvis betyder det ikke at bandet er faldet af på den, tværtimod. Gruppens bedste plader lurer lige om hjørnet.
Denne plade skal anskaffes på vinyl, for cd-udgaven er ikke remasteret fra masterbåndene, og det kan høres. Desuden mangler cd-versionen de flotte billeder fra turnéen.

  • Kommentarer(0)//tangerinedream.pertou.dk/#post361