JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

Stratosfear, 1976. 10/10

DK - 1970-1979Oprettet af Jacob Pertou lør, september 06, 2008 01:56
Blog Image
Stratosfear er en endnu en milepæl i gruppens historie. Musikken er meget melodisk og yderst fængende. Desuden er instrumenteringen ændret væsentligt: tubular bells, mundharmonika, 12 strenget guitar m.m., hvilket giver en helt ny lyd. En lyd der gjorde pladen enestående og skiller sig ud fra resten af gruppens produktion
På trods af det markante stilskifte, har Tangerine Dream begået endnu et mesterværk, næsten på samme højde som Ricochet.
Titelnummeret, der åbner pladen, er vel nok Tangerine Dreams største "hit", der med en simpel og sørgmodig melodilinie kører hele nummeret igennem. Kort sagt, et fremragende nummer.
The Big Sleep In Search of Hades er et kontrastfyldt, meget kort nummer, hvor en et harpsichord, en mellotron (eller fløjte) og en synthesizer skaber et stykke næsten klassisk musik.
3 A.M. at the Border from the Marsh of Okefenokee består af bippende og boblende synth-lyde med mundharmonika, og er meget beroligende, indtil Edgar frembringer så meget larm på hans mellotron, det overhovedet er muligt.
Herefter er nummeret meget dystert og ondt. En pulserende synth i baggrunden, mens el-piano, mellotron og synths spiller lead. Nummeret kører meget i den samme rille, hvilket skaber en atmosfærisk rolig, men lettere dyster stemning. Nummeret slutter som det startede, med boblende synths og mundharmonika. Ren genialitet!
Invisible Limits er et rent Mike Oldfield-nummer. Komplet med tubular bells og en guitarlyd, der kommer tættere på end nogen, nogensinde har været ham.
Denne geniale guitar som Edgar Froese spiller, er iøvrigt blevet samplet af DJ Shadow i hans nummer "The Changeling."
Der skiftes i tempo og der sluttes af med et ufatteligt smukt klaverstykke. Suverænt pladens bedste nummer.
Tangerine Dream havde med møje og besvær indspillet denne fantastiske plade, på trods af ødelagt udstyr undervejs.
Chris Frankes custom-built synthesizere blev smadret under transport og højtalere gik i stykker, fordi de ikke kunne tåle synthesizernes dybe frekvenser.
Vi skylder bandet en stor tak for deres hårde arbejde.
Pladen kan anbefales til alle TD-fans, synth-fans, og Mike Oldfield-fans pga. Invisible Limits, men også alle der mener, de tager musik seriøst. Essentiel! (Anmeldt i december 2004)

Se i kommentarerne en opdateret anmeldelse fra august 2012!

  • Kommentarer(0)//tangerinedream.pertou.dk/#post363