JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

Ricochet, 1975. 10/10

DK - 1970-1979Oprettet af Jacob Pertou lør, september 06, 2008 01:57
Blog Image
Allerede samme år som Rubycon, udgiver TD sit første "live"-album. Selvom Rubycon er et fantastisk album, er Ricochet meget bedre.
Der er tale om liveoptagelser efterbehandlet og og overdubbet i studiet. Musikken er mere lettilgængelig end den før har været, dog uden at være mainstream.
Part 1 er et af TD's bedste numre overhovedet. Chris Franke leverer sin måske bedste trommeindsats til dato, der tydeligvis er overdubbet bagefter, da han håndterer moog-sequenceren.
Selvom der er trommer på, bliver synthesizeren klogt brugt som trommemaskine.
Edgar Froese spiller en repeterende guitar-figur, for derefter at improvisere. Guitaren har en sej Mike Oldfield-agtig lyd, som til tider er indhyllet i rumklang.
Sequenceren står klart og tydeligt, og der duelleres på livet løs med trommerne. Produktionsmæssigt er Ricochet måske den bedste plade overhovedet, for den bruger stereoeffekten til fulde. Den er også godt remasteret, hvis man vil have den på cd.
Ricochet Part 1 er et meget tungt nummer, og netop med dens brug af vanvittig guitar, trommer og sequencer, appellerer den også til den heavy-rocker, der er gemt i mig.
Der sker simpelthen så meget godt i det her nummer at jeg aldrig ville kunne beskrive det hele. Derfor: lyt til nummeret og bliv suget ind i TD's fantastiske lydunivers. Det her er simpelthen genialt!
En ulempe ved cd-versionen er at der af Part 2 bliver fjernet de første par sekunder, hvor der en fra bandet der klapper. Det er indspillet i studiet, og skal ses som et ironisk twist, fordi det ikke er en live-plade i ordets sande betydning.
Det siges at Ricochet bl.a. blev indspillet i Croydon i 1975. Den koncert findes på "The Bootleg Box Set Vol. 1", og man kan tydeligt høre referencer, men der er ingen tvivl om at musikken kun er blevet forbedret efter at være kommet i studiet og fået en makeover.
Introen på part 2 er blevet spillet mange gange live, men om den version, der findes på Ricochet, er live, er yderst tvivlsomt.
Denne intro er det smukkeste Tangerine Dream har lavet på det tidspunkt i deres karriere. Kammermusik, er et ord der, popper op i mit hovede, for der er et klaver der akkompagneres af en fløjte (uden tvivl spillet på mellotron).
I et sequencerpusterum, begynder synthesizerne at snakke. Den ene siger doh-doh, doh-doh... og den anden er messer mekanisk "Edgar, Edgar, Edgar..." (i tidsrummene 13:07-13:17 og 13:40-13:51)
Nummeret er meget rytmisk, hvilket Tangerine Dream ikke tidligere havde været.
Ricochet er et synthesizer-orgie, der får Kraftwerk, Jean Michel Jarre og andre senere kunstnere til at ligne amatører.
Ikke mere snak - hør pladen!

(Anmeldt 27. december 2004)