JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

Rubycon, 1975. 10/10

DK - 1970-1979Oprettet af Jacob Pertou lør, september 06, 2008 02:03
Blog Image
Denne plade var mit første køb med Tangerine Dream, og det var den plade der gjorde mig forelsket i bandet.
Nummeret Rubycon er delt i to "parts": Der lægges ud med el-piano fra Baumann, og det efterfølges af et meget smukt stykke med mågelyde fra synthesizere, og en mellotron giver en fornemmelse af et stort mandskor. Det er meget roligt og smukt. Pludselig, er der noget der lyder som bækkener, synthesizerne laver dystre lyde, og når sequenceren sætter ind er nummeret for alvor skubbet i gang.
Edgar Froese spiller en melodi på mellotronen, der bliver afløst af Baumanns el-piano. Uforfalsket Tangerine Dream!
Sequenceren varsler at der er noget i gærde. Den er meget dyb og går lige i kroppen. Den bliver mere intens og hurtig, for at nå det første klimaks efter 10:40, hvor en baglænsspillet klaver-akkord er nummerets højdepunkt.
Nummeret går nu meget hurtigt, endnu en baglæns klaverakkord og en til.
Det her er simpelthen synthesizermusik, når det er allerbedst. Prototype-techno uden tunge beats.
Tempoet bliver langsommere og musikken bliver mere fjern. Produktionsmæssigt er vi tilbage til Zeit, for lyden er ligeså organisk.
Der bliver udforsket i lyde på et flygel, da det hen mod slutningen bliver spillet som en harpe.
Så er Tangerine Dreams absolut bedste nummer indtil videre slut.
Part 2 åbner som lyden af et mareridt. Luftalarmer og ambulancer og spøgelseskor spillet på mellotron. Det bliver dog mere roligt for en kort bemærkning, og ind kommer en altoverskyggende sequencer.
Den forsvinder efter 12 minutter og bliver afløst af strandlyde og uhyggelig atmosfærisk musik. Det sidste der bliver hørt er Edgar Froeses enlige mellotron, der spiller en ikke særlige fængende melodi, og så fader nummeret ud.
Nummeret har ikke samme kvaliteter som part 1, men er stadig fremragende. Nummeret er bygget op på samme måde som part 1, men de ikke lyder ens.
Rubycon er uden tvivl bandets bedste album på dette tidspunkt, men de følgende udgivelser bliver endnu bedre.
Rubycon skal høres på vinyl. CD-udgivelsen mangler den tyngde som vinylpladen har. Rubycon på vinyl går lige i kroppen, mens cd'lyden synes mere flad.

(Anmeldt 27. december 2004)