JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

Phaedra, 1974. 10/10

DK - 1970-1979Oprettet af Jacob Pertou lør, september 06, 2008 02:11

Efter Atem, skrev Tangerine Dream kontrakt med Richard Branson på hans nystartede Virgin-label, der var toneangivende indenfor progressiv musik i 70'erne. Lyden på Phaedra er markant anderledes end Atem, og det skyldes den moog som Chris Franke havde købt for de penge de fik i forskud fra Virgin. En anden væsentlig faktor var at han også havde havde solgt sit trommesæt.
Tangerine Dream var derfor nu hvad man kunne kalde elektronisk musik.

Titelnummeret er rent improviseret. Udstyret var meget besværligt at håndtere og programmere, og derfor blev lydteknikerne instrueret i at optage hvad der nu engang kom ud af synthesizerne, mens de øvede.
Musikken var stadig uden fængende melodi-linjer, men den pulserende sequencer, - nu er blevet TD's varemærke - er kraftigt dominerende. Nummeret er ren tour-de-force, perfekt produceret hovedtelefonmusik, der gør effektiv brug af stereoeffekter. Der er begravet uvurderlige skatte i mixet.
Efter 12 minutter går nummeret over i ren atmosfære med vibrafon, mellotron og elpiano, for til sidst at slutte af med lyde fra en legeplads, hvor man kan høre en 3-årig Jerome Froese lege. (Dog har cd-versionen fra 1995 fejlagtigt placeret Jerome-delen i begyndelsen af næste nummer!). Jerome er iøvrigt at finde på coverne fra Alpha Centauri (1971) til og med Exit (1981), og i 1990 kom han med i bandet.

Mysterious Semblance At The Strand Of Nightmares er en lækker Edgar Froese komposition, med mellotron kørt igennem en synthesizer. Efter fem minutter med det, beslutter Edgar at han vil spille noget så utraditionelt som akkorder, men der vendes hurtigt tilbage til udgangspunktet.

I Movements of a Visionary, bliver der leget med effekter. Der bliver brugt orgel i stor stil og dette nummer minder om noget fra Edgars første soloalbum, Aqua, fra samme år. Heldigvis er der også lagt sequencer ind over, og det giver nummeret mere kant.

Sidste nummer, Sequent 'C', er krediteret Peter Baumann, og er et dragende, to-minutters, improviseret, fløjtestykke udsat for effekter.

Phaedra blev gruppens hurtigst sælgende album nogensinde. Ikke uden en vis hjælp fra John Peel.
Det gjorde at pladen kom på hitlisten og solgt til guld i England.
På trods af de besværlige forhold med hensyn til at få instrumenterne til at virke, havde TD lavet deres bedste album til dato, men det skulle heldigvis vise sig at blive bedre og bedre.