JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

Atem, 1973. 8/10

DK - 1970-1979Oprettet af Jacob Pertou lør, september 06, 2008 02:12
Blog Image
Efterfølgeren til Zeit er noget mere "in-your-face". Titelnummeret begynder lige på og hårdt og giver stærke associationer til Pink Floyds "Sysyphus" fra Ummagumma, udgivet fire år tidligere. Introen er fanfare-agtige, og der duelleres mellem trommer og mellotron, præcis som på "Sysyphus". Der er dog ingen tvivl om at jeg foretrækker TD's nummer fremfor PF's.
Vildskaben kulminerer efter fem et halvt minut og det sidste kvarter er rent ambient, lidt i stil med det der er på Zeit, bare noget bedre. Der er masser af fede mellotron- og synth-lyde, akkompagneret af Chris Frankes diskrete slag på en tromme indhyldet i ekko.
Efter 14 minutter skifter nummeret karakter igen og er ren gyserfilm. (Ikke underligt at Tangerine Dream senere skulle blive meget efterspurgte soundtrack-leverandører). Der bliver blandt andet brugt mellotron til at skabe strygere. Hen imod slutningen høres blandt andet den helikoptereffekt, som hørtes på Nebulous Dawn fra Zeit.
Side to åbner med Fauni-Gena der har regnskovs-dyrelyde skabt på synthesizer. Edgar spiller en diskret melodi på mellotronen, der gradvis bliver mere og mere enerverende.
Hen mod slutningen høres også en meget lav synthesizer som senere skulle gå hen og blive hovedelementet i TD's lyd.
Circulation Of Events lyder nærmest som et uddrag fra Atem, mens det afsluttende nummer er fuldstændig anderledes i forhold til Tangerine Dream nogensinde har lavet: Wahn (tysk for vanvid) er et stemmeeksperiment og TD siger/råber/synger/mjaver nogle mærkelige lyde, der er kraftigt manipuleret, men det afbrydes da Franke og Froese vil duellere på trommer og mellotron igen, og så er ringen sluttet.
Atem er et krautrock mesterværk, og skulle også blive Tangerine Dreams sidste indenfor denne genre - heldigvis!

  • Kommentarer(0)//tangerinedream.pertou.dk/#post367