JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

Klaus Schulze på P4

DK - klaus schulzeOprettet af Jacob Pertou tir, oktober 21, 2008 22:18
Jeg kom i tanke om et slidt kassettebånd - mit eneste optageformat frem til 2007, i øvrigt. Det indeholder en radiooptagelse fra 2005 med Erik Kramshøj der præsenterer de første fire Klaus Schulze genudgivelser på Revisited Records, i programmet P4 Rock, en gang i 2005.
Dette blev desværre aldrig fulgt op, og er i følge mit kendskab, den eneste gang at et TD-relateret emne er blevet eksponeret på DR.


Tanja Dyhl:
…noget andet i dag, der hedder det du nu skal høre New Age eller Ambient, og den næste, gode, halve time, der skal vi møde en af skaberne.

Musik: ’Flexible’ fra ”Dreams”

Erik Kramshøj: ’Flexible’ hed nummeret her, og det stammer fra en cd, der hedder ”Dreams”, og der er vi ude i elektronikkens forunderlige verden. Manden, der lavede det her, det er en mand, som også har fået tilnavnet ”The Pope of Electronics” - eller endnu værre - ”The Godfather of Techno”. Hans navn er Klaus Schulze. Han var i sin tid medlem af gruppen Tangerine Dream, i den spæde start, senere med i Ashra Tempel, inden han gik solo, og simpelthen gik hen senere og blev den store guru indenfor elektronika.
Det er egentlig ikke så underligt, at det er en tysker, der er gået hen og blevet det. Fordi det var den tyske komponist – såkaldt seriøse komponist – Karl-Heinz Stockhausen, der fandt ud af elektronikkens muligheder. Og da så Moog synthesizeren kom frem i rockmusikken, i slutningen af tresserne, så småt, så indtog rockmusikerne også mulighederne der. Klaus Schulze var en af dem, og han videreudviklede i den grad – så til sidst sad han mere eller mindre selv.
Men der er sket det, at der er kommet fire cd’er med Klaus Schulze, som er indspillet mellem 1977 og ’92. Den fra 1992 er et soundtrack, der hedder ”Le Moulin de Daudet”, og det er for mig den mindst interessante, hvorimod de to første, ”Mirage” – som var hans internationale gennembrud i 1977 - og så den kommer i året efter, ”X”, er de to mest interessante.
Dels fordi de var banebrydende – dels fordi at han på ”X” begynder at gøre nogle ting, som på det tidspunkt ikke havde været hørt før.

Musik: ’Frank Herbert’ fra ”X”

Erik Kramshøj: Nummeret her fra ”X”, som jo i øvrigt var en dobbelt lp – nu er det en dobbelt cd, det kommer jeg tilbage til hvorfor – hed ’Frank Herbert’, og er skrevet til ære for forfatteren, Frank Herbert, hvis mest kendte værk er Science Fiction romanen ”Dune”. Og selvfølgelig er der jo et slægtskab mellem elektronika – og var der da især i slutningen af 70’erne – mellem elektronika og så Science Fiction litteratur.
Grunden til at man at man ikke har puttet det ned på en cd, men på en dobbelt cd, det er at der en meget spændende bonustrack på ”X” cd’en, og det vil jeg godt spille, for det har jeg ikke hørt før, og det har heller ikke været tilgængeligt her før, i hvert fald. Jeg kunne forestille mig at det været tilgængeligt i Belgien, for det er en liveoptagelse fra den belgiske radio, som lavede en entreprise sammen med Klaus Schulze, hvor han simpelthen optrådte, sammen med et symfoniorkester – og det kommer der så noget helt tredje ud af: Et godt sammenrend af flere forskellige musikgenrer. Og nummeret hedder ”Objet d’Louis”

Musik: ”Objet d’Louis” fra ”X”
Lyt til klippet:Blog ImageDe fire skiver blev også promoveret i Sweden Rock Magazine XXV, side 59 - Februar 2005

  • Kommentarer(6)//tangerinedream.pertou.dk/#post425