JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

Macula Transfer by Edgar Froese, 1976. 10/10

DK - edgar froeseOprettet af Jacob Pertou fre, september 05, 2008 10:30
Blog Image
I tvivl om hvorledes Tangerine Dreams fremtid så ud, indspillede Edgar Froese dette album, sådan lidt for sjov. Det udkom på Brain i 1976, og blev udgivet på cd i 1998 i kun 1000 eksemplarer på tyske Manikin, der opkøbte dele af Brains bagkatalog, men blev konfronteret af Edgar Froese, som mente at han skulle give tilladelse til at pladen blev genudgivet.
På Macula Transfer var sangtitlerne inspireret fra flyruter. Musikken er højspændt dramatik, og det har fået mig til at formode at Edgar har lidt af flyskræk.
Albummet letter med OS 452, der er en musikalsk dialog mellem en tilstræbt tilbagelænet, ydre ro, mens den indre angst prøver at nedtrykke den rolige facade.
AF 765 er en kollisionskurs, hvor angsten bliver næsten sygelig. En to-toners sequence hamrer løs, som et panikslagent hjerte. En gradvist mere og mere pessimistisk guitarfigur er piloten, der selv prøver at bevare roen, men til syvende og sidst mister alt håb. Edgars stemmeeksperimenter er passageren, hvis liv passerer revy.
Til sidst er sequenceren lynhurtig. Flyets skæbne er ikke et brag, men en udtoning, hvor der i min vurdering er tale om en nødlanding i sidste øjeblik.
PA 701 spiller også på den store dramatik. Luftig mellotron og polyrytmisk sequencer fremkalder endorfiner, præcis på samme måde, som at køre med 220 km/h i en sportsvogn. Man ved bare ikke om man kan lide det eller ej.
Afslutningsvis høres manipulerede lyde, der minder om klapsalver efter en veloverstået landing, mens en mellotronfløjte illustrerer passagerens lettede følelse.
Quantas 611 er en natlig, meget dyster sag, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen på een. Passageren har indtaget en søvntilstand, hvor den ulmende angst fra tidligere ture præger drømmene.
IF 810 er et refleksivt, melodisk stykke, hvor passageren, nogenlunde, har affundet sig med sin flyskræk.

Med Macula Transfer tilføjes endnu et evangelium i den elektroniske musiks bibel, hvor synthesizeren, mellotronen og den elektriske guitar er treenigheden. Desværre er albummet lidt af et apokryf, da udbredelsen er ekstremt mangelfuld. Jeg selv, havde blot en kopi på kassettebånd. (Marts 2007)

(Men Edgar Froese er under ingen omstændigheder Gud, selvom han har begået guddommeligt album!)