JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

Epsilon In Malaysian Pale by Edgar Froese, 1975. 9/10

DK - edgar froeseOprettet af Jacob Pertou fre, september 05, 2008 10:34
Blog Image
Taget ud af kontekst, føjer jeg denne anmeldelse til i mængden af andre udgivelser, som refererer til hvorledes mit liv syntes fattigere uden dette album.
På diverse fan fora har det ikke skortet på de ekstravagante lovprisninger, men jeg må nok fremstå en kende mere uimponereret, nu hvor jeg endelig hører Epsilon In Malaysian Pale. For selvom det stilmæssigt læner sig op ad Rubycon, er min musikalske uskyldighed lidt flosset i kanten, efter at have hørt remixede uddrag fra albummet, en genindspilning i sin helhed, samt en baglæns version af Maroubra Bay.
Alligevel er albummet en smule anderledes end genindspilningen. Jeg synes egentlig originalen har lidt mindre nerve, og da jeg har hørt genindspilningen først, og har den på cd, modsat dette bånd, vil jeg nok mest vende tilbage til førnævnte.
For at prøve at opsummere hvorfor albummet har vundet så stort gehør, vil jeg prøve at gisne om her:
Titelnummeret er en tropisk, næsten gudfrygtig mellontronopvisning, der søger en trancelignende ro, med undertoner til det underbevidste, med sine forstyrrende klange. Tangerine Dream søgte denne stil, omend mere vestligt klingende, da de i 1975 spillede en række katedral koncert i Storbritannien.
Min hukommelse synes at svigte efter at have lyttet nummeret igennem. Der er ingen melodisk hit-potentiale her. Er det fordi musikken er forglemmelig? Næ, faktisk ikke, den stræber derimod et metafysisk plan.
Det mest finurlige ved albummet er at side to, nærmest føles baglæns, efter at have hørt den baglæns udgave på compilation LP'en Electronic Dreams.
Vi snakker ret hurtig sequencerbaseret musik, optimistisk funklende på den solbeskinnede halvklode, modsat af den dystre Rubycon Part 1.
Det er genialt, bevares. Selv David Bowie har brugt albummet som belæg for at flygte til Berlin efter en stofplaget tid i USA, omkring hans soulede album Young Americans, men jeg har desværre hørt for meget inden jeg har hørt originalen, og Epsilon In Malaysian Pale fra 2004, er velsagtens min Epsilon In Malaysian Pale.
(Marts 2007)