JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

Alpha Centauri, 1971. 5/10

DK - 1970-1979Oprettet af Jacob Pertou lør, september 06, 2008 02:15
Blog Image
Med en pladekontrakt i hus og mulighed for at optage under nogle ordentlige forhold, gik et nyt line-up i studiet, for at indspille Alpha Centauri. Bandet bestod nu af Edgar Froese, Steve Schroyder og den unge Chris Franke på trommer. Denne gang også med gæstemusikere
Selvom både instrumenteringen (nu også med kaffemaskine!) og produktionen har fået et gevaldigt ansigtsløft, er resultatet ikke bedre end forgængeren. Kun side 1 synes værd at høre på, men den er tilgengæld også fantastisk. Improviseret fløjte og orgel og heftige VCS3-lyde laver et smukt organisk (næsten jordslået) lydtapet i glansnummeret "Fly And Collision of Comas Sola" hvor den unge håbefulde og prisbelønnede jazz-trommeslager, slår sine folder. Tangerine Dream har hverken før eller siden haft bedre trommeslager.
Side 2, derimod, er frygteligt belastende og svær at komme igennem. Titelnummeret der varer 22 minutter, er syrerock (eller krautrock om du vil) i sin værste skikkelse, og det bliver ikke bedre når de skæve hoveder begynder at synge, og gæsten Udo Dennebourg reciterer et digt på tysk. Især dennes fløjtespil er så ringe, det slet ikke kan beskrives!
Har man anskaffet sig cd-udgaven fra 2002 virker bonusnummeret som en stor lettelse. Ultima Thule Part I er kompromisløs tung rock, og det absolut bedste fra det tidlige. Edgars guitarriff er dræbende, orglet er gotisk og storladent, trommerne bliver bogstaveligt talt overfaldet. Infernalsk larm - but I like it!
Ultima Thule Part 1 udkom på en single 1971. Komplet idiotisk man ikke har inkluderet b-siden Ultima Thule Part 2 her!! A og B-siden er dog at finde på den boksættet Nebulous Dawn fra 2006, der indeholder de fire første albums og 7"-singlen Lady Greengrass/Love Of Mine af The Ones, som var Edgars band, før han dannede Tangerine Dream.
Tangerine Dream mener selv de har skabt "The first space album in history", men man får slet ikke fornemmelsen af at være i rummet, da musikken er så analog og organisk i sit udtryk.

(Anmeldt 27. december 2004, opdateret i 2006)