JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

Volume 27 - Brussels Auditorium Paul-Emile Janson, Belgium 9th February 1976. 10/10

DK - tangerine tree IVOprettet af Jacob Pertou tor, september 04, 2008 21:56

Der er en anseelig forskel på koncerterne fra det tidlige og det sene 1976. Sidstnævnte havde ofte symfoniske elementer, hvorimod førstnævnte var mere intuitive og spontane. Som udgangspunkt foretrækker jeg det symfoniske, men Brussels '76 er for mig højdepunktet fra det tidlige 1976. Denne, for 70'erne, vellydende optagelse, er Tangerine Dream i oplagt storform. Det kommer især til udtryk i Track I:
Efter sytten minutter munder den indledende improvisation ud i et imponerende samspil. Elektroniske hi-hatmarkeringer, mellotronakkorder - og som toppen af kransekagen, Edgars dybfølte guitarsolo, der nok er noget af det mest præcise fra den æra.
Ikke uventet, udvikler nummeret sig til et Ricochet-lignende sammenrend af sequencere, keyboardsoli, mens Edgars guitarsolo transformerer sig til en mere stikkende en af slagsen, og helt uden at miste kontrollen.
Kontrollen var den februaraften i 1976, nemlig helt på Tangerine Dreams side - på den gode måde!
De indre billeder sættes igang i den afsluttende fase med synthlydeffekter: Fuglefløjt, vand, flymotorer etc.
Track III er et smugkig ind i den elektroniske musiks krystalkugle...
Brussels '76 markerer et af de momenter, der gør Tangerine Dreams musik så unik og spændende - og Tangerine Tree serien så essentiel, da den, som i dette tilfælde, overgår mange officielle udgivelser.

  • Kommentarer(0)//tangerinedream.pertou.dk/#post207

Volume 28 - Firenze Teatro Tenda, Italy 8th February 1981. 9/10

DK - tangerine tree IVOprettet af Jacob Pertou tor, september 04, 2008 21:54

På TDs forårsturné 1981, kom bandet for første og foreløbig sidste gang forbi Italien. Denne optagelse er en af de mange fra den tour, og skiller sig ikke radikalt ud fra f.eks. TT vol. 14: Paris Bataclan. Men her er også masser at guf at hente - nemlig i de blærede keyboardsoli!
God lyd, endnu bedre musik, men ekstranumrene mangler desværre.

  • Kommentarer(0)//tangerinedream.pertou.dk/#post206

Volume 29 - London Hammersmith Odeon, England 26th October 1990. 5/10

DK - tangerine tree IVOprettet af Jacob Pertou tor, september 04, 2008 21:52

Uden at blinke, kan jeg godt proklamere at repertoiret på Melrose-turnéen, som helhed ikke var mere end middelmådigt.
Halvdelen af det ræderlige album, Destination Berlin, kan høres sammen med, for den tid, det nyeste TD-musik.
Fokus er sat på perioden 1988-1990. En periode, med numre, af meget svingende kvalitet, og når kun tyve minutter ud af de to timer bryder tidsrammen, kan denne koncertoptagelse være en sej og langtrækkende affære at gennemføre. De bedste momenter er, ikke underligt, i de velkendte skæringer Betrayal (Sorcerer Theme), Love On A Real Train, Gaudi Park og den opdaterede Phaedra '88.
Foruden den skammeligt høje eksponering af Destination Berlin (nu med pruttende saxofoner), har jeg et grundlæggende problem med mit favoritnummer på Melrose, nemlig guitarnummeret Electric Lion. Istedet for at tilføre noget nyt, har de valgt at fjerne - ja, guitarsoloen! Dumt!
Heldigvis bliver spaderne fundet frem i det eksklusive højdepunkt, Cries And Whispers. Det minder om nummeret Nomads Scale, og det har samme vildskab. Dog er det svært at uddybe mere omkring dette nummer, da lyden er ret mudret, og instrumenterne er svære at skelne fra hinanden.
Alle koncerter på Melrose-turen havde ikke helt samme trackliste i andet set. Til andre koncerter blev spillet en kitschet, men okay udgave af House Of The Rising Sun, og et uddrag fra en fløjtekoncert af Bach. Andre havde det glimrende nummer The Back Of Beyond (senere udgivet på The Melrose Years, 2002). Disse lidt interessante numre er ikke her. Af den grund foretrækker jeg nogle af de andre optagelser fra den tour (f.eks. Bristol, TT vol. 70), men også fordi de ikke lider under samme mikrofonproblemer, og at optageren af koncerten ikke står og skriger helt umotiveret, mellem Long Island Sunset og Alexander Square!

  • Kommentarer(0)//tangerinedream.pertou.dk/#post205

Volume 30 - Reims Cathedrale Notre-Dame, France 13th December 1974. 9/10

DK - tangerine tree IVOprettet af Jacob Pertou tor, september 04, 2008 21:43

Der findes mange gode anekdoter om Tangerine Dream, men den eneste skandaløse er denne. Tangerine Dream spillede sammen med den karismatiske Velvet Underground chanteuse Nico en nu legendarisk koncert, hvis følger skabte en del positiv pr for dem.
I følge journalist Steve Lake, der skrev en artikel om begivenheden ("Rock Goes To Church"), var der i franske nationale aviser et rygte om en bombetrussel! Bomben skulle detonere klokken 20.00, og bandets manager, Andy, havde fortalt Steve Lake at han ikke skulle sige noget til bandet - "de var så paranoide for at blive sprunget i luften!!"
Det skete af indlysende grunde ikke, til gengæld var der et andet problem:
Kapaciteten i Notre-Dame katedralen var kun 2000. I stedet fik arrangørerne lukket hele 6000 mand ind, og eftersom folks bevægelighed var lig nul - og toiletfaciliteter ditto, resulterede det i at, der blev urineret op ad søjler og vægge!
Dét, sammen med den kendsgerning, at der blev drukket, røget pot og udvist anden form for ukristen adfærd, fik Pave Paul VI til at udstede en bandlysning af Tangerine Dream koncerter i katolske kirker på ubestemt tid.
Tangerine Dream havde ingen indflydelse på dette, men det skadede på ingen måde deres omdømme, og de spillede allerede flere katedralkoncerter i England, det følgende år!
De mennesker som ikke blev klemt inde i katedralen, kunne dog være med på en lytter, for koncerten blev også sendt i radioen.
Denne udsendelse dannede baggrund for den berømte bootleg Live! Improvised!, hvilket denne udgave er baseret på.
Lydkvaliteten er på højde med et officielt live-album og musikken er dejlig ulmende, foruroligende psykedelisk 70'er-elektronika.
Det jeg godt kan lide, er at sequencerne er brugt med måde og dygtigtighed. De kunne have overplastret hele koncerten med dem. Men en god ting skal ikke overbruges. Den gotiske arkitektur, har i sandhed været en inspiration for musikken, og sequencerne sætter ind, har i de sandhed lagt fundementet til et vidundeligt klimaks!

  • Kommentarer(0)//tangerinedream.pertou.dk/#post204

Volume 31 - Brussels L'Ancienne Belgique, Belgium 16th November 1976. 9/10

DK - tangerine tree IVOprettet af Jacob Pertou tor, september 04, 2008 21:41

TT vol. 27 er optaget den 9. februar 1976 og repræsenterer en intuitiv og spontan side af Tangerine Dream, ligesom denne koncert - også fra Bruxelles - der er en modsætning til de andre fra november 1976, da den demonstrerer flere skjulte sider af Tangerine Dream, end sædvanligvis.
Lydkvaliteten er en kende mudret i Track I, så måske er andre koncerter fra november 1976 mere oplagte? Nej, for anarkiens råderum, som kommer til udtryk i Track III, gør denne oplevelse noget farligere!
Improvisationerne er i højsædet, og den symfoniske sequence i Track I, der kører længe på TT Vol. 1: Nottingham '76 hører hurtigt op her.
Denne afvigelse og uforudsigelighed, gør at TT Vol. 31 nok må betegnes som en endnu typisk 1976-koncert.

  • Kommentarer(0)//tangerinedream.pertou.dk/#post203
Næste »