JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

Volume 49 - Berlin Werner Seelenbinder Halle, Germany 20th February 1990. 5/10

DK - tangerine tree VIOprettet af Jacob Pertou tor, september 04, 2008 19:26

For at fejre nedbrydningen af Berlinmuren, spillede Tangerine Dream en koncert i det forhenværende Øst-Berlin.
Tangerine Dream kommer fra Vest-Berlin, og derfor havde koncerten en vigtig betydning for bandet. Ligesom da, de i 1980 kæmpede for at blive det første vesteuropæiske band, til at spille i Øst-Berlin.
Koncerten blev transmitteret i radioen, men bagmanden bag Tangerine Tree-projektet mente at denne publikumsoptagelse var endnu bedre. (Den er dog i skrivende stund blevet erstattet med radiooptagelsen).
Desuden udkom koncerten i en redigeret form i 2004, på albummet East. For at imødekomme en cds kapacitet, blev de lidt over 100 minutter reduceret til 80, således blev den muntre Cat Scan forkortet med 37 sekunder, og kun Berlin Summer Nights, som var et af de fem ekstranumre, kunne finde vej til albummet.
Tre af numrene valgte TDI, Tangerine Dreams pladeselskab, at offentliggøre på en signeret CD-R (ja, fint skal det være!), til de første 200, som bestilte East via deres hjemmeside. TT vol. 49 er alligevel på trods af at være komplet og vellydende, ikke at foretrække frem for den 80 minutter lange East.
Dette album har en fremragende lydkvalitet, hvor de mekaniske og kølige numre har fået varme og bedre musikalsk flow.
East er suverænt det bedste livedokument fra det kritiske år, 1990.  • Kommentarer(0)//tangerinedream.pertou.dk/#post185

Volume 50 - Assorted Secrets 2. 9/10

DK - tangerine tree VIOprettet af Jacob Pertou tor, september 04, 2008 19:25

Assorted Secrets 2 følger, naturligt nok, op på Assorted Secrets 1969-2001, men er primært en musikalsk rejse helt ud i 80'ernes krinkelkroge af rariteter.
Kildernes lydkvalitet varierer og er mestendels hentet fra VHS-bånd af svingende kvalitet, omend gennemgående god.

Numrene er klogeligt placeret i en kronologisk rækkefølge, selvom det ikke siger noget passende om Tangerine Dreams udvikling. Dertil er material ganske enkelt for obskurt.

I en rusten lydkvalitet åbnes med et kun syv minutters uddrag fra Silver Scale/Horns, som på 80/81-touren var 20 minutter langt stykke med repeterende og tunge sequencerpassager.

Strange Behaviour er hentet fra filmen af samme navn, og er med sin afdæmpede guitar og ditto atmosfæriske bagtæppe af synths, en underlig genopfriskning af Black Sabbaths mest rolige nummer, Laguna Sunrise!

Sobernost, som den er blevet døbt i samlerkredse, var en del af TD's efterårsturné i 1981. Officielt kendes den som Edinburgh Castle, da den i 2000 officielt udkom på en kompilering med sjældent materiale, nemlig Antique Dreams.

Sobernost kommer denne gang fra en mere tvivlsom kilde. I begyndelsen hører man Edgar Froese (I presume?) forklare at: "Hier kommt der Meister", efterfulgt af klukkende høns!! Jo, den er god nok!
Om selve nummeret Sobernost, kan der gives samme karakteristik som Silver Scale/Horns Of Doom.

Soldier On The Beach, må alene ud fra titlen at dømme, stamme fra filmen The New Soldier, fra startfirserne, og er nok navngivet ud fra at være et rearrangement af Beach Scene/Beach Theme fra filmen Thief. Det filmiske fra udgangspunktet er bibeholdt, men det vemodige er vendt mod det mere forløsende.

Unicorn Theme (Long Version) er lig de versioner, som Tangerine Dream spillede live i 1986. Selve Unicorn Theme er selvfølgelig oprindeligt tiltænkt filmen Legend, der med Tom Cruise i hovedrollen, udspillede sig i et Ringenes Herre-univers.
I Legend er en enhjørning symbolet på uskyld og afholdenhed, og da Tom Cruises karakter ikke kan modstå at røre denne enhjørning, opnår Legend et point-of-no-return.

Et lignende skift kan netop høres i Unicorn Theme, der starter meget atmosfærisk og harmløst, men som i sidste sektion begynder at miste denne uskyld.

Zoning er oprindeligt et soundtrack indspillet i 1985, med den kendte besætning Schmoelling/Franke/Froese. Alligevel er det officielle album indspillet i 1994, af Edgar Froese ene mand, og komplet anderledes end udgangspunktet. Dette album udkom i 1996, og er nok det album, der har opnået størst kritik fra fans, for at være kikset muzak. De to originale uddrag der præsenteres her, er også kikset muzak.
Mere af originalmusikken, kan høres på Tangerine Trees søsterprojekt, Cinema Lost, Cinema Found, der består af uudgivet filmmusik fra TD og Edgar Froese. Denne lever mere op til standarden - modsat disse lumre numre med syntetisk saxofon!

Canyon Carver og Canyon Voices kendes fra Canyon Dreams albummet, udsendt i 1991. Disse versioner er dog mere skrabede og er enten demoversioner, eller mere tænkeligt, planket fra selve videokassetten til Canyon Dreams, der allerede udkom i 1987!

Min klare favorit er selvfølgelig Brother Or Stranger. Det er mig ubegribeligt at Tangerine Dream, med deres enorme bagkatalog aldrig udgav nummeret officielt.
Brother Or Stranger er et stærkt powerpop-nummer, med et særdeles fængende omkvæd, der måtte lide den sørgelige skæbne at være baggrundsmusik til rulletekster til filmen City Of Shadows fra 1987.
Mens biografgængere udvandrede til musikken, blev Brother Or Stranger en klar samlerfavorit. Selvsagt, da det er velgennembearbejdet, og ikke mindst ekstremt poppet i forhold hvad TD-fans var vant til dengang.
Tangerine Dream udgav dog næsten nummeret i 2004, som en del af deres jukebox på deres hjemmeside, og webmasteren kunne endda bonusinformere om, at den mandlige korsanger var Paul Haslinger!
Jeg venter stadig på en officiel udgivelse - da er Brother or Stranger næsten for oplagt.

Metropole Berlin er mere sjælden end køn. I hvert fald når det gælder lydkvaliteten. Kilden er hvad jeg kan dømme den til, en fjernsyn-til-bånd optagelse i den absolut dårligst tænkelige lydkvalitet.
Musikken er dog upåklagelig, maskinel og rigtig 90'er!

Dies Martis (Alternate Version) er hentet fra fejlpresningen af Mars Polaris. Denne fejlpresning, indeholdt foruden ca. halvt numre fra Great Wall Of China, halvt numre fra Mars Polaris, af en eller grund, denne alternative version af Dies Martis - og alternativ er den!

Det er et faktum at fejl opstår på Tangerine Dream albums. Sidste nummer, Ruling The Waves, var et ekstranummer på TD's 1990-tourné i England, og denne genindspilning var tiltænkt som bonusnummer til genindspilningen af Melrose, som i 2002 udkom på bokssættet The Melrose Years.

The Melrose Years udkom i en hast, og Ruling The Waves var på trods af at være nævnt på coveret ikke til stede, i stedet var Ivory Town fra i-Box fra 2000 at finde der.

Assorted Secrets numre rummer altså mange interessante historier...  • Kommentarer(0)//tangerinedream.pertou.dk/#post184

Volume 51 - On Air. 5/10

DK - tangerine tree VIOprettet af Jacob Pertou tor, september 04, 2008 19:22

Oprigtigt talt, så kan jeg ikke finde hoved og hale i denne opsamling af 52 interviewbidder.
I stedet for at bringe hele interviews, har man taget de bedste citater fra klip, og sat dem sammen på en cd, uden at der fortælles noget reelt historisk. Bevares, vi får da lidt indsigt i bandets tænkemåder, i form af nogle anekdoter med tysk accent, eller bare helt og holdent på tysk.
Men det kræver lidt koncentration. Edgar, som naturligt nok er den mest fremtrædende person, har en apatisk og doven stemmeføring. Jeg synes det er mere interessant at høre Jerome Froese udtale sig om sine yndlings TD-plader (og det overrasker!), og hvor "tricky" det er for Zlatko Perica at spille live sammen med Tangerine Dream.

  • Kommentarer(0)//tangerinedream.pertou.dk/#post183

Volume 52 - Klangwald Cologne WDR Sendesaal, Germany 25th November 1972. 7/10

DK - tangerine tree VIOprettet af Jacob Pertou tor, september 04, 2008 19:01

For en germanofil, krautrockelskende nørd, som mig, er denne optagelse ren guf. Variation og melodi er fy-ord. Det samme kan siges om "fyld", da der her ikke som Zeit er gæstevisit fra krautrockens elite, her tænkes på cello-kvartetter og den nu afdøde Florian Fricke.
Alligevel indgår denne koncert i min indforståede terminologi som Zeit II, da den netop indbefatter samme vægtløse inkarnering af ingenting. Og alligevel alt.
Konklusionen på den 41 minutter lange part II er en ultra-dyb brummen. Det hænder at jeg tager en lur til en skive med TD, men sjældent har denne lavfrekvente dronen som høres her, skabt så meget ravage i min underbevidsthed, at den samtidig bestemte hvilken retning drømmen skulle tage.
Det er ingen tilfældighed at bandet hedder Tangerine DREAM!!!

  • Kommentarer(0)//tangerinedream.pertou.dk/#post182

Volume 53 - Berlin Reichstagsgelände, Germany 29th August 1981. 9/10

DK - tangerine tree VIOprettet af Jacob Pertou tor, september 04, 2008 18:57

Optagelser af enkeltstående koncerter er altid nødvendige i en TD-samling, da der ikke findes andre koncerter med samme sætliste.
Tangerine gav denne gratis-koncert, foran en kæmpe hob af støjende mennesker, til ære for "atomnedrustning og fred i verden".
På dette tidspunkt var Edgar Froese meget inde i denne sag, og som en slags goodwill, blev et tusindtal kopier af Exit givet gratis væk til folk i Rusland.
I den anledning, står især det pacifistiske manifest fra Exit, Kiew Mission, stærkt. De har en sangerinde med til at recitere ordene, og det gøres overbevisende, ulig de andre instrumentale liveversioner, fra samme periode.
Endvidere høres numre fra Wavelength-LP'en, tre år før dens udgivelse.
Publikum er undertiden vildt støjende, men koncerten er dokumenteret krystalklart, når de ellers holder kæft.
Karakteren gives på baggrund af den beundringsværdige politiske indsats, den eksklusive musik, og den mestendels fremragende lyd.

  • Kommentarer(0)//tangerinedream.pertou.dk/#post181
Næste »