JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

Volume 10 - Newcastle City Hall, England 25th October 1981 . 10/10

DK - tangerine tree IIOprettet af Jacob Pertou tor, september 04, 2008 22:27

1981 var et forbløffende godt år for publikumsoptagelser, og det her må nok siges at være den bedste. Seriøst, jeg har hørt officielle live-udgivelser som ikke når denne kvalitet. Alle lydende synes at være i den rette volumen. Og musikken... store dele findes ikke i officielle versioner, og det er synd for det er fremragende synth-(heavy)rock! Eneste kritikpunkt er at numrene ikke er meget repeterende...og dog, for hvis det virker godt, hvorfor så ikke fortsætte ad nauseum?
Det gør de fra staren i den hypnotiske version af introen til Logos. Denne intro kører i ti minutter og går på dramatisk vis over i Sobernost (Edinburgh Castle). Da nummeret sparkes igang er får vi et komplekst indtryk af sequences, der har et mere robot-agtigt-Kraftwerk præg over sig, men så heller ikke mere, for Tangerine Dream lyder kun som sig selv.
Overgangen til Digital Times Suite er enormt disharmonisk, og i løbet af et kvarter får vi atmosfærisk, dyster, soundtrackagtigt uforfalsket Tangerine Dream-electronica, med fængende hook-lines. Rent stilistisk lyder det som et outtake fra Exit, især fordi det lyder så gennemarbejdet. Der er jo også tale om en suite, og det betyder jo vi kommer vidt omkring i et varieret nummer.
Bondy Parade starter med blæsende synthlyde og et effektivt beat, gør det svært for en at sidde stille. Nummeret er statisk og netop denne staticitet er næsten trance-fremkaldende.
Som til en anden jazz-koncert bliver en af de perfekte soli efterfulgt af klapsalver. Her høres det også at Edgar er blevet bedre til at spille guitar med tiden.
Efter guitarsoloen kommer en næsten orientalsk-præget synth, hvilket får tankerne hen på afslutningen af Quinoa (dvs. One Night In Medina). Det var slut på CD 1, og som I nok læse var jeg umådeligt begejstret.
CD 2 starter med et af mine yndlingsnumre, Mojave Plan, der ligesom Logos endnu ikke var udgivet på plade. Det må derfor have været en stor fornøjelse at være tilstede denne aften. I forhold til originalen er der ikke stor variation at hente, men på trods af det er denne version 7 minutter længere! Det slutter ikke, men går direkte i over Thermal Inversions heavy-rockende startakkorder. Det er metallisk, industrielt og der bliver fyret nogle helt helt forrygende soli af. Vi får også en "trommesolo"! Her er en masse tromme-sequences lagt oven i hiananden, hvilket skaber en forpustende effekt. Nummeret skifter karakter, men ikke væsentligt, for det er stadig ekstremt hårdt - især et par minutter før slut, hvor det dør ud i en larmende vindtunnel-effekt.
Tangerine Dream lader ikke publikum klappe og fortsætter med Remote Viewing (Intro)/Force Majeure (Excerpt)/The Price. Uddraget fra Force Majeure er det eneste der er blevet spillet live, og det er en synd og skam for det er ikke denne fremragende plades bedste moment. Uddraget der er meget rørende (dvs. det stykke der grænser op til det melankolske, naive synthpop-stykke) går direkte over i den flotte, vemodige finale The Price. Efter denne finale lader de folk give deres applaus, og hvor er det fortjent!
De første af ekstranumrene er Kiew Mission i en instrumentalversion og genkendelsesglæden blandt publikum er stor. Nummeret har selvsagt ikke samme effekt uden recitationen, men smukt er det alligevel.
Andet ekstranummer er Choronzon. Live var dette nummer meget bedre, for der blev givet tid til at understrege temaerne enkeltvis.
For ikke at gentage mig selv mere, vil jeg ikke bruge mere tid på at rose denne ekstraordinære koncert!

Denne koncert er efterfølgende udgivet officielt på The Bootleg Box Set Vol. 2. Jeg anbefaler man støtter Tangerine Dream, og køber denne udgivelse!

  • Kommentarer(0)//tangerinedream.pertou.dk/#post223