JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

Poland, 1984. 10/10

DK - 1980-1989Oprettet af Jacob Pertou lør, september 06, 2008 01:37
Blog Image
Poland er indspillet i en skøjtehal i Warszawa, 10/12, 1983.
Forholdene var ifølge Tangerine Dream "arktiske", og de spillede da også i fem graders frost.
Det er utroligt at udstyret virkede under disse forhold, især fordi strømmen gik fra tid til anden.
Jeg tager hatten af for Tangerine Dream, der kunne gennemføre koncerten, og samtidig lave det så genialt. At der så er megen snak om at denne plade ikke er live, at der blevet heftigt overdubbet og inspillet "bridges" i studiet, er for mig ligegyldigt, da resultatet er perfekt.
Titelnummeret Poland har sine kvaliteter i sin trance-lignende ensformitet i midterstykket og sin yderst forpustende afslutning. Trommemaskinerne, der lyder troværdige nu, har i dette nummer, mere eller mindre overtaget sequencerne helt. Dette bliver dog afbrudt af en synth der lyder unægtelig meget som Edgars guitar. Dette stykke går rigtig hurtigt, men bliver som vi kender det så godt nu, overtaget af et roligt stykke, men slutningen er ikke nær. Det langsomme, diskrete beat bliver mere og påtrængende sammen med en sequencer. En synth spiller en dunkel melodi, mens nogle fede akkorder danner en fed atmosfære.
Nummeret bliver endnu hurtigere. Sammenspillet mellem den hurtige sequencer og de ultra-hurtige trommemaskiner er virkelig techno i sin tidligste form.
Tangent har ikke samme kvaliteter som titelnummeret, men er stadig til et 10-tal. Der bliver lagt ud med noget atmosfærisk musik, der forvandler sig til et tungt, langsomt stykke med en ufattelig simpel melodilinje. I baggrunden bliver der lagt nogle stemningsfulde akkorder, der synes at overtage mere og mere, for til sidst at stå alene.
En spinkel sequencer tager over, trommemaskinen følger med, og pludselig er vi ovre i en munter Jean-Michel Jarre-agtig melodi, der virker ret forløsende ovenpå det der gik forud.
Hvad der ikke står på coveret til Poland, er at der efter Tangent, er et nummer, der hedder Rare Bird. Dette nummer er gået hen og blevet en publikumsfavorit med sin meget fængende melodi.
Side 3's nummer, Barbakane, er pladens mindst interessante. Den indeholder dog en del, som Tangerine Dream eller deres nye pladeselskab, Jive Electro, syntes var godt nok til at blive udsendt som single. Dette uddrag hedder Warsaw In The Sun. Det er nok tvivlsomt hvor meget denne single (også udsendt som shape-single) har slået igennem, da den i mine øjne ikke rigtigt har noget hitpotentiale.
Hen mod slutningen mister nummeret lidt fokus, men der er nok tale om en improvisation?
Bortset fra det, er Barbakane et udemærket nummer, der ikke kan ændre på helhedsindtrykket.
De sidste 21 minutter er ren ondskab, nemlig nummeret Horizon. Fra starten af, er vi i en gyserfilm. Der er et improviseret stykke som bliver overlappet af et melankolsk stykke med en pågående sequencer og nogle tungsindige akkorder. Noget der minder om en guitar, leverer en smuk solo, og det hele går op i en højere enhed, mens hårene rejser sig på armene.
En enlig atmosfærisk synth skaber en uhyggelig stemning (lidt a la temaet til X-files), flere synths spiller med sammen med et elektronisk bækken.
Dette stykke er en perfekt overgang til nummerets afslutning, der også er pladens højdepunkt.
En ond sequencer fader ind, en ligeså ond overdøver den, mens der i baggrund er uhyggelige lydeffekter.
En maskingeværssalve af en trommemaskine kommer ind fra tid til anden og sætter prikken over i-et.
En akkordrundgang, en guitar-lydende synth, en klikkende synth og fede lydeffekter kreerer et forpustende klimaks, der er så ondt og intenst, at det ved den rette volumen frembringer koldsved. Tempoet er sat i vejret, ens hjerte synes at følge med i takt, og når nummeret når sin afslutning, sidder man tilbage med en fantastisk følelse i kroppen.
Poland er en absolut sværvægter i den elektroniske genre og burde have klassikerstatus.
Hvis dette album skal erhverves på cd, så gå efter de gamle 2-CD udgaver, der har det komplette album. Der findes nemlig redigerede versioner på 77 og 57 minutter, der ikke er værd at eje.


  • Kommentarer(0)//tangerinedream.pertou.dk/#post347