JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

Hyperborea, 1983. 10/10

DK - 1980-1989Oprettet af Jacob Pertou lør, september 06, 2008 01:42
Blog Image
Hyperborea er et undervurderet mesterværk, der skiller sig ud på den måde at bandet har flirtet med indisk musik.
No Man's Land er en munter, ikke særlig krævende, albumåbner hvor der blandt andet bliver spillet på tabla-trommer, og nummeret er meget rytmisk og opmuntrende.
Det kan man ikke sige om det næste nummer, Hyperborea, der er meget langsomt og melankolsk så man får gåsehud, især i B-stykket, der har en lækkert programmeret trommemaskine med masser af rumklang, men der alligevel er diskret.
I stil med Dominion fra Logos, er Cinnamon Road en lille delikat perle med sitar, spillet over de bedste sequences fra 80'erne.
Melodilinjen er charmerende, uskyldig og meget forfriskende i forhold til resten af pladen, som er intellektuelt søgende og seriøs.
Sphinx Lightning fylder hele side to, og er stilmæssigt identisk med hvad der findes på livepladen Poland, der blev udgivet året efter. Det ligger også tæt op af Froeses solo-plade Pinnacles fra samme år
Det er svært at vurdere om lyden er kold eller varm, men genialt er det. En repeterende trommemaskine ligger i baggrunden, mens der spilles henover den på synth. Faktisk har den overtaget sequenceren, og bagefter kommer et atmosfærisk rytmeløst stykke, så man tror nummeret er ved at være slut, især fordi nummeret fader langsomt ud. Men der mangler syv minutter, og pludselig kommer en trommemaskine ind igen, sammen med en synth, der lyder som dråber. Trommemaskinen går fra den ene højtaler til den anden, hvilket er perfekt, hvis man lytter på den med hovedtelefoner. 16 minutter inde i nummeret er trommemaskinen altdominerende, men kort tid efter bliver der anslået en akkord på en synth, hvilket indikerer at nummeret er i sin afsluttende fase. Trommemaskinen fader helt ud, og alene står synthesizerne, og nummeret slutter af på den typiske facon.
Hyperborea er et helstøbt album, og hvis du bliver rørt af musikken ligesom mig, så tøv ikke med at anskaffe Pinnacles by Edgar Froese!

  • Kommentarer(0)//tangerinedream.pertou.dk/#post351