JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

JACOBS TANGERINE DREAM BLOG

Danske musikeres forhold til Tangerine Dream, del 5: Timescape.

DK - musikere om TDOprettet af Jacob Pertou man, januar 14, 2013 22:16
Timescape består af Tony Andersen og Kent Eskildsen, der har arbejdet sammen musikalsk, siden 1996. Under forskellige navne, har Tony og Kent udgivet adskillige cd'er og flere filmsoundtracks. Et af de mest prominente projekter er Navigator, en trio sammen med den tyske keyboardspiller Jens Peschke. Timescape udforsker rammerne for moderne elektronisk musik og arbejder altid omfattende i deres studier på diverse projekter. Timescape har lavet musik til Viborg bys 950 års jubilæum, indspillet "White Eagle" og "Stratosfear" på Tangerine Dream tribute CD'en Tangerine Ambience 2. Desuden står Kent Eskildsen bag biografien om Tangerine Dream, 30 Years of Dreaming, Tony Andersen sidder i udvalget på Silkeborgs elektroniske festival, NO. 9, hvis store drøm er at bringe Tangerine Dream til Danmark.


Hvordan opdagede I Tangerine Dream, og hvordan var jeres første indtryk?
Tony: Jeg hørte "Exit" i en radioforretning i Herning der hed "Dragsbæk" i 1982. Jeg var helt solgt til den helt anderledes sound Tangerine Dream præsterede.
Kent: Første gang jeg stiftede bekendskab med TD var på svensk TV i halvfjerdserne, hvor de viste koncerten fra Coventry Cathedral, med musikken fra pladen Ricochet. En for mig helt ny sound, som gik rent ind.

Har I en yndlingsplade?
K: Sådan set hele perioden fra Zeit til Exit. Plader med vidt forskellige kvaliteter, men alle fremragende og med hver sin stemning. For eksempel var jeg i Berlin i i firserne og stemningen var ren Exit. Og jeg synes, i modsætning til mange, at Cyclone har mange gode passager. Især træblæsersektionen på "Bent Cold Sidewalk" er et højdepunkt. "Cloudburst Flight" fra Force Majeure må også fremhæves som et lille mesterværk.
T: Den er svær. Jeg har mange yndlingsplader, primært udgivelser fra 1975-1985. Dog syntes jeg et album som Tangram er fantastisk skruet sammen. Så rytmisk, uden et eneste beat, kun en hihatmarkering, her og der.

Hvilket album købte I sidst, og hvornår var det?
T: Det er mange år siden, da jeg efterhånden havde fået samlet alle albums der var tilgængelige, frem til midt halvfemserne. Jeg synes det nyere musik med TD er blevet lidt intetsigende for mig, så det mest ærlige svar er nok et album som Rockoon.
K: Jeg har jo nok det meste indtil begyndelsen af dette årtusinde.

Hvorledes kan man kan høre Tangerine Dream i jeres musik?
T: Jeg er meget inspireret af det atmosfæriske lydunivers i deres musik, samt de fede sequencerforløb som var unikke for TD I halvfjerdserne.
K: I Navigator var udgangspunktet sådan set også Berlin School og TD's musik. Det er vist ret tydeligt. Live spiller vi stadig ofte improviserede passager på baggrund af klassisk sequencerforløb. I de øvrige musikalske projekter er TD nok en mindre tydelig inspiration, men jeg vil sige at jeg har lært meget af at lytte til deres musik, så det skal nok være der.

I hvilke situationer lytter I til Tangerine Dream?
T: I bilen, og når der skal slappes af.
K: Når jeg kan lytte til det alene og koncentreret.

Hvad er det bedste ved Tangerine Dream?
K: Den helt unikke evne til at improvisere overjordiske klange og stemninger i halvfjerdserne var Froese, Baumann og Franke. De trådte meget nyt land og var med til at udvikle de elektroniske instrumenter. Musikalsk grundforskning!
T: De er helt klart pionererne og satte standarden for den elektroniske musikscene. Det er der aldrig noget band, der på samme måde kommer til igen.

Hvad er det værste ved Tangerine Dream?
T: At de i midthalvfemserne mistede "karmaen". De var derfra nu et fønix/muzak band som de tusindvis af andre på den scene.
K: At Edgar Froese har valgt at gå i en meget poleret og, for mig, kedelig musikalsk retning.

Har Tangerine Dream overskredet sin eksistensberettigelse i 2013?
T: Nej, på livesiden kan de stadig være med.
K: Nej da. Så længe folk vil lytte, skal de da fortsætte.

Har I oplevet Tangerine Dream i koncert?
K: Ja, et par gange. Jeg har også mødt familien Froese.
T: Ja, to gange, og mødt Jerome én gang. Jeg har aldrig talt med Edgar.

Er der fundament for en Tangerine Dream koncert i Danmark?
K: Det tror jeg helt klart. De har aldrig spillet i Norden, selvom de jo sådan set har haft base i Berlin, et lille stenkast fra Danmark. Jeg kunne godt forestille mig, at det kunne trække en del gamle fans til fra de øvrige Skandinaviske lande.
T: Det er noget vi arbejder på. Jeg har den heldige rolle at være med i musikudvalget på den elektroniske festival NO. 9, og har i den forbindelse prøvet at stille noget op. TD har aldrig spillet i Danmark før, mig bekendt, så derfor ville det være stort at kunne få dem til Danmark. Jeg vil i øvrigt gerne i kontakt med folk der har "forbindelserne" på plads til TD's booking og managementområde, da mine kanaler p.t ikke har givet noget svar tilbage.

Foto: Kristian Feldvoss.


Oprettet af Jacob Pertou fre, januar 18, 2013 23:15

Thomas, skulle de komme til Danmark vil denne blog blive overspammet med al relevant og irrelevant information!

Oprettet af Thomas ons, januar 16, 2013 10:45

Sig lige til hvis det bliver til noget med TD koncert i DK!